onsdag 5. januar 2011

Gode råd, men ingen hjelp

Jeg kjenner meg litt provosert! La det være nevnt først og fremst!
Siden vi kom hjem fra sykehuset som førstegangsforeldre har glede og fortvilelse gått hånd i hånd. Når Stine skrek utrøstelig på sykehuset var det eneste rådet; "det eneste du kan tilby er pupp! Vil hun ikke ha det, er det ingenting annet du kan gjøre, enn å prøve å trøste."

Kveld etter kveld, natt etter natt, har vi bært, bysset og trøstet en utrøstelig unge. Rådene fra helsestasjonen var, atter en gang, "gi pupp!" Men hun vil ikke ha pupp sier jeg jo! "Alle unger skriker, trøst deg med at det går over du." Jaja, så gjorde vi det...

Vi bærte og bysset, og ungen skrek, hylte og vridde seg til hun en eller annen gang utpå natten, sovnet av utmattelse.

Det var ikke før jeg fikk tak i en brystpumpe at jeg oppdaget at jeg hadde lite melk, og at jeg i den ene puppen, faktisk ikke hadde melk i det hele tatt!
Pump for å øke produksjonen var rådet, så jeg pumpet... Og pumpet og pumpet og pumpet...
På det meste fikk jeg ut 12 dråper fra den tomme puppen, og 10ml. fra den andre. Resultatet ble at når jeg så skulle amme, var der ikke et mettende måltid igjen, så da fikk vi samme problemet på dagtid også.

Så en kveld satte mannen foten ned, og fant frem morsmelktillegget vi hadde stående. Stine slukte i seg en hel porsjon, og sovnet uten problemer, i sin egen seng, og sov i seks timer.

Det som provoserer meg er alle fordommene mot å gi tillegg. Til og med på helsestasjonen når vi fornøyde fortalte at vi hadde løst problemet, rynket de på nesen som om vi hadde gjort noe galt, og mente jeg bare skulle gi pupp enda oftere!
Enda oftere enn hvert 20 min. fra ni om kvelden til tre på natten???

Det er ingen god følelse for en mor å ikke klare å mette barnet sitt, så er det da virkelig nødvendig å anta at hun bare har gitt opp å prøve!?
Hvis en flaske med erstatning på kvelden kan gi barnet velbehag hele dagen, er det da ikke verdt det!?

Så til alle bedrevitere der ute: En ansvarlig mor kan være så mangt, men hun lar iallfall ikke barnet lide av sult - når løsningene er tilgjengelige!


15 kommentarer:

 1. blir helt på gråten av å lese innlegget ditt, Karen:) Det viktigste er selvfølgelig at barnet blir mett:)Mye uforstand blant forståsegpåere her.
  Håper dere har funnet ut av dette selv nå da, og at tilværelsen blir lettere for dere:) Tenker på deg:)

  Varme onsdagsklemmer fra Trine:)

  SvarSlett
 2. Kjære Karen
  Du finner ut den harde veien at man må løse endel ting selv, og at bedrevitere ikke er mer enn mennesker som ikke forstår situasjonen. Du er mamma og du vet best for ditt barn.
  Ærlige rene sterke Karen tenker jeg.
  Stine ser "voksen" ut, det er nesten så man får lyst til å spørre hun om råd til både det ene og andre
  Det er en oppvekker til mange når du skriver dette, jeg har lett for å gi råd til mennesker, selv om jeg kun har selvopplevde historier å skilte til noen ganger.
  Stol på deg selv
  Skulle hilse fra mamma, som jeg tror skal prøve å legge inn noen ord her etterpå.
  Jeg tar av meg hatten for åpenheten og ærligheten din. Stine er heldig
  Mette Elisabeth

  SvarSlett
 3. Unnskyld meg, men fy faen?!? Og de jobber i helsevesenet?! Kjenner jeg blir mer enn provosert, blir fly forbanna når jeg hører slike ting. Når blei det så fryktelig tabu å gi morsmelkerstatning? Spesielt når du ikke har melk? Det må de da forstå?!
  Det må være en fryktelig følelse for deg å vite at du i så lang tid ikke har mettet jenta di, spesielt når det fantes andre løsninger, som du sa.
  Og når ho endelig forteller dere at hun har det bra og er mett, så blir du uglesett? Nei fy fader, de menneskene skulle være sulta sjøl, spør du meg, så kunne de kjent hvordan lillemor har hatt det! Drittfolk..
  Gi erstatning så det synger, da blir ho god og mett i magen sin, og har det så bra!
  Ei dame jeg kjenner blei lagt inn på psykiatrisk avdeling, fordi jordmødrene og ansatte på helsestasjonen la så veldig mye vekt på at hun MÅTTE amme, og når hun ikke klarte det pga presset, sa de indirekte at hun var en dårlig mor. Makan!!
  Hadde jeg vært deg hadde jeg lagt alle kortene på bordet, og fortalt de folka en ting og to.
  Du kunne ikke vært en bedre mor, og DU er mammaen, DU veit best for datteren DIN! Ingen andre, de beslutningene DU tar er best for henne!
  Ikke la noen andre få deg til å tro noe annet! Nyyyt de timene hun sover, kanskje dere får til en kveld med film og god mat SAMMEN, mens lillemor sover i sengen sin? :-)

  SvarSlett
 4. Mette Elisabeth: Tusen takk for så hyggelige kommentarer :) Stine sender deg et vått kyss :)hehe...

  SvarSlett
 5. Det der høyrtes ikkje bra ut!
  Helsestasjonen burde virkeleg vite bedre.
  Det er vel ikkje noko gale i å gje erstatning vel?
  Ariel har fått det sidan ho var 7-8 mnd, for eg merka at ho vart mindre og mindre fornøgd med amminga. Sidan har ho fått erstatning og er veldig fornøgd med det.
  Eg syns Stine er heldig som har ein Mamma og Pappa som tok affære, når helsevesenet svikta på denne måten!
  Det er ingen skam å ikkje ha melk, veldig mange som ikkje har det. Og nettopp derfor finns morsmelkerstatning, eller?:)
  Så bra at Stinejenta di har det bra, og håper du får slappe godt av no!:)
  Når det gjeld Mor/Barnehand bildet på soverommet vårt så er dette redigert. Det er beskjært og gjort om til svart/kvitt i duse toner. Utgangspunktet var nok ikkje så fint;)
  Stor klem:)

  SvarSlett
 6. Hei☺
  Så fine innlegg du lager. Syns ikke det er noe galt i ågi tillegg. Det beste er jo at babyen har det bra. Jeg fikk tillegg siden jeg ble født, og jeg tror ikke det har vært noe mer feil med meg enn med andre barn. ☺ hehe

  Stå på!
  Dere gjør den beste jobben for deres prinesse!

  Klemmer JM♥

  SvarSlett
 7. Nei, en mor vet best!!
  Å gi tillegg er ingen skam. Det er ikke alle som har nok melk, eller melk overhode. Jeg måtte starte tidlig med tillegg til både nr 2 og nr 3. Barnet skal jo vokse og bli stor, og MÅ ha mat! Om det så er pupp eller flaske. Vi begynte også tidlig med banan/grøt om kvelden, så guttene sov bedre på natten. Det er ikke til alle at bare melk er nok heller.
  Lykke til
  Stå på! Og godt at det ikke var noe mere alvorlig enn mat, ungen skrek for, sier nå jeg
  Stor klem

  SvarSlett
 8. Hei på dæi og godt nytt år!
  Huff no fikk æi helt ondt i mæi. SÅn skal det ikke være asså! Blir så provosert over det her amme hysteriet. Helt kalart e mors melk veldig bra for den lille, men æi mene no at det aller viktigste e å¨ha en opplagt mamma og pappa som kan gi den lille kjærlighet og omsorg, og det klare man jo ikke om man hele tia skal stresse med den hersens amminga. Æi slet også en stund med amming av lille-tøvsjura mi, men det kom sæi heldigvis etter kvært.
  Du skal være stolt over at du har tadd jenta di sine behov på alvor og være en stolt flaskemamma:)
  Mange gode klæmmer til dæi!

  SvarSlett
 9. Jeg fikk "gåsehud" og blanke øyne av innlegget ditt! Så flott at dere selv fant ut av problemet og fikk startet med tillegg så snuppa blir god og mett. Og så utrolig dårlig av helsestasjonen og ikke hjelpe, bare ta en ovenfra-og-ned holdning som kan ta mnotet fra den sterkeste.

  Kos deg med Stinemor og masse nærhet og kos -helt uavhengig av amming. Viktigst er selvsagt at snuppa har det bra -og at dere har gode dager!

  Tommelen opp for dere! :)

  Varm klem fra Tove

  SvarSlett
 10. Åh! Her er en DAME helt etter mitt hjerte. Du er virkelig en fantastisk mor!! Så flott at dere fant ut av det og at vesla endelig er mett. Helsestasjoner er vel og bra... Noen ganger men lytt ALLTID etter ditt eget hjerte for det er du som kjenner Prinsessen best. Glem aldri det!
  Jeg kjenner jeg er virkelig glad på deres vegne fordi dere har løst problemet og gi henne tillegg uten å tenke på det. Helsestasjonen burde støtte dere! Seriøst!!

  Stoor klem ;)

  SvarSlett
 11. Så bra at mannen satte ned foten og at ting løste seg etter dette! Klart man blir fryktelig frustrert når man ikke har melk nok..Det er absolutt ikke alltid bedreviterne vet best, og da er det så flott at dere ikke lar dere overkjøre og tenker selv! Hurra!:)
  Synes dere er kjempe flinke jeg:) Dere kjenner jo Stine best :)

  Skjønner veldig godt at du blir frustrert. Klem!

  SvarSlett
 12. Hei!

  Kjenner meg så igjen her. Var i samme situasjon med datteren min og jeg har ammepropaganda helt i varnghalsen. Jeg ble deprimert og tok det som et personlig nederlag å ikke amme datteren min, som forresten var en glad og fornøyd unge og ikke mer syk enn andre barn!!
  Gi datteren din morsmelkerst. og ikke tenk mer over det. Ta heller å nye tiden nu når hun er liten og ikke tenk på ammepropagandaen!! :)

  Isabelle

  SvarSlett
 13. Uff! Det er så mange formeninger om hva som er best, hva som er galt og rett når det kommer til å være mor og ha en unge. Jeg synes det er helt forferdelig at det blir så mange råd (press) at man tilslutt ikke vet opp og ned på hva en skal gjøre! Som førstegangsmor er man jo ganske usikker, man har jo ikke gjort dette før! Synes folk, og da spesielt de som jobber med dette!, burde tenke litt mer over hvilket press foreldre har på seg og hvor frustrerende og vondt det er å føle at en gjør noe galt! Gi hjelp og forståelse, ikke fordømmelse!!
  Jeg får vondt inni meg når jeg leser at du må gå igjennom slike ting! Jeg er helt overbevist om at du er en fantastisk mamma som er fullstendig klar over hva som er det beste for barnet ditt og klarer helt fint å ta de vurderingene selv!

  Alle har sterke formeninger om hva som skal være det beste til en hver tid. Jeg mener at det som føles rett i ditt hjerte, er det som er det beste for ditt barn! Det er du som kjenner henne best, ikke alle andre som skulle ha en formening om saken.

  Jeg vet du er en supermamma Karen <3 og at du klarer dette helt fint! :)

  Stooor klem
  Kristin

  SvarSlett
 14. Åh, jeg ble helt på gråten av å lese innlegget ditt.
  Uforstand og fordommer kan ta knekken på den sterkeste og som nybakte foreldre er man så sårbar.
  Dette var en erfaring dere burde vært forskånet for !
  Når jeg ser bildet av Stine så ser hun i alle fall ut til å trives å ha det godt nå ♥
  Heldigvis er det ikke representativt for jordmødre og helsestasjoner det dere har opplevd , men det gir jo ingen trøst for DERE.
  Lykke til videre .
  Klem fra Ingunn :)

  SvarSlett
 15. Huff! Sånn hadde jeg og det da vi kom hjem fa sykehuset. Heldigvis fant dem ut at jeg hadde for lite melk påkontroll 3 dager etter. Men da hadde gutten gått ned fra 3820 til 3395 gr! Huff-den følelsen der..
  Det er ingen skam å måtte ty til mme. Har man ikke melk så er det lite å gjøre med det. Jeg ammet,pumpet og gav tillegg på kopp og etter hvert flaske i litt over en mnd. Da var de stopp. Pumpet vel 50ml èn gang- på begge brystene. lå på 10 ml somregel.

  Har en sunn og frisk guttpå 6 mnd nå- og jenta di kommer til å bli/ er perfekt hun også:)

  SvarSlett